Hoe ga je om met kritiek?

Jikkie Has - Maak werk van je Merk

Hoe meer je zichtbaar wordt, hoe meer kritiek je krijgt. Zo simpel is dat.

 

En dit is vaak de grootste angst voor veel ondernemers. Bang om afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn, noem maar op.

 

De critici vinden het niks, en dat zullen ze je laten weten ook! Ze maken het persoonlijk (jij bent niets waard), zetten het op je Facebookpagina.

 

Ook mij gebeurt het. Onlangs maakte ik het zelf nog mee. Één (1!) deelnemer van een gratis online training uitte haar kritiek in niet mis verstaanbare woorden op mijn Facebookpagina.

 

Ik was even van slag en het maakte dat ik enorm ging twijfelen: ik had toch mijn best gedaan waarde te geven? Hen praktische tips gegeven en mijn (persoonlijke) verhaal verteld.

 

En ook al bedanken de anderen je voor de waardevolle tips, als 1 iemand het niet tof vindt het en dit ook nog eens gaan delen op social media, dan kan je dit raken en kan dit pijn doen.

 

Tja, hoe ga je hier mee om? Sommigen vonden dat ik het bericht gewoon moest deleten, want het sloeg echt nergens op, maar dat was voor mij te kort voor de bocht.

 

Hoe ga je om met kritiek? 

 

Want kritiek kan je enorm onzeker maken, zet je aan het twijfelen en zorgt voor een enorme demotivatie, waardoor je de neiging hebt om weer in je schulp terug te kruipen en de handdoek in de ring te gooien.

 

In onderstaande video geef ik je 5 praktische tips hoe je met kritiek omgaat.

 

 

Kortom, de kritiek gaat niet over jou, maar modder gooien gaat nou eenmaal makkelijker naar iemand die met zijn of haar kop boven het maaiveld komt ;).  

 

Ik vind het tof iets van je te horen in de reacties hieronder: Hoe ga jij om met kritiek?

 

Klik op deze link en deel jouw antwoord! Jouw verhaal kan weer inspiratie zijn voor andere ondernemers!

 

Dank voor het lezen, reageren en delen!

 

Vind jij het spannend of wil jij dolgraag meer zichtbaar worden met je bedrijf? Kom dan 12 & 13 november naar het 2-daagse event ‘Met Pit & Passie naar je ideale bedrijf’. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden! 

 

 

4 Comments on “Hoe ga je om met kritiek?”

  1. Open en interessante video Jikkie. Ik besef nu zelf ook dat hoe meer zichtbaar je aan het worden bent hoe meer mensen iets van je zullen vinden. Dat is een spannend proces en vergt ook lef en durf. Ik zie kritiek dan vooral als iets waar je zelf weer beter van kunt worden mits het gefundeerd is. Daarnaast is niemand perfect en zullen er altijd mensen zij die je niet zien zitten of zelfs niet moeten. So be it, daar zal je overheen moeten. Ik richt met op die mensen die wel in mij geinteresseerd zijn. Degenen die je volgen en delen, je fans en ambassadeurs. Dat is de groep die voor mij het belangrijkst is om weer verder te komen met mijn business. Dus investeer in die groep, dat kost tijd en energie maar is het meer dan waard. Buiten het gevoel dat het een trots gevoel geeft 🙂

  2. Geweldig! Dit zeg ik ook altijd tegen anderen………….
    Maar als ik heel eerlijk ben heb ik zelf nog wel een beetje moeite met kritiek, maar met de tip dat 30% je zowieso niet aardig vind kan ik wel uit de voeten. Boeien 😉
    Dank je wel. Leuk om de tips van een pro te horen en zo blijkt dat het met mijn gevoel wel goed zit.

    Grtz. Joke

    1. Dank voor je compliment! Ook dit is een kwestie van blijven trainen en accepteren dat zal gebeuren. Stap voor stap blijven werken aan je boodschap en je missie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *