5 dingen die ik leerde van mijn boek schrijven

zelfvertrouwen boek

Vandaag is het precies 2 jaar geleden dat mijn boek uitkwam. Maar dat boek schrijven ging niet zonder slag of stoot, want ook bij mij komt wil de Angstbaas de boel overnemen in mijn HOOFD-kantoor…

Gedachtes als: Het moet wel goed zijn. Wat als ze het niets vinden? Wat als ik kritiek krijg? Het moet wel bestsellerwaardig zijn, dus…. Ik moet wel een bijzondere invalshoek hebben, ik moet eerst mijn schrijfstijl leren kennen, ik moet wel met andere onderzoeken komen dan wat er al bekend is…

Je kunt je voorstellen: in het begin kwam er niet veel van terecht. Totdat mijn uitgever zei: Jikkie, een bestseller wordt niet in 1x geschreven hoor! Ga maar gewoon beginnen, dan zien we daarna wel, welke puzzelstukjes ontbreken.

Enthousiast begon ik te schrijven. Totdat ik vastliep in stukken die ik lastiger vond om te schrijven. Ik kwam er niet uit. Grmbl… g#(^@(!

In mijn hoofd kwam serieus het idee op om het manuscript in de hoek te gooien en er mee te stoppen. Ik zou iedereen vertellen dat er geen boek kwam, omdat het niet goed genoeg was. Punt.

Toen ik die fase weer door was gekomen, kwam de volgende fase: wie wil ik vragen om mijn voorwoord schrijven? Ambitieus als ik ben, wilde ik dat wel door een Bekende Nederlander laten doen.

Ik zat te denken aan Linda de Mol (geen contactgegevens van te vínden!) of aan Eva Jinek (hmm.. wat ik zag en las had zij absoluut geen last van onzekerheid, dus die viel ook af). Wie is er nog meer die én ambitieus is én zich ook wel eens onzeker voelt of een link heeft met zelfvertrouwen?

En zo kwam ik uit bij Elske Doets: ondernemer, CEO, zakenvrouw van het jaar, en zij helpt jonge meiden naar meer zelfvertrouwen zodat zij hun ambities gaan waarmaken met haar Young Ladies Business Academy.

Tja, hoe ga je die benaderen? Het moest natuurlijk wel goed zijn ;). Uiteindelijk heb ik haar gemaild met mijn redenatie en ze al vrij reageerde ze dat ze interesse had. Maar…. dan moest het natuurlijk wel goed genoeg zijn. OMG, het moment van de waarheid…!

Met slagen om de arm (het is voor 95% af, maar dan heb je een idee), heb ik het Word document aan haar opgestuurd; en met samen geknepen billetjes afgewacht.

Na een tijdje kreeg ik een reactie: ja, ik schrijf graag je voorwoord!

Yes, dansje door de kamer…!

De volgende struggle was de cover. De uitgever vond het een goed idee om MIJ op de cover te zetten. Ik snapte de logica, maar dat maakte het er niet minder spannend van. Wat als ik later niet tevreden was? Ik kon niet ineens 1000 boeken terug gaan halen. Shit, het moet nu wel goed gaan…!

Na alle hobbels was het 9 juni 2020 dan eindelijk zo ver; de lancering van mijn boek in corona-tijd. Ik zou Elske interviewen en iedereen kon via de livestream mee kijken en vragen stellen; super vet!  

Achter de schermen vertelde Elske mij nog dat ze mijn manuscript aan iemand anders had laten lezen om te checken of het goed genoeg was om haar naam er aan te verbinden. Wááát….?! OMG! En ja, die vertelde haar dat het een echt goed boek was en dat ze gerust haar naam er aan kon verbinden. Maar goed dat ik sommige dingen niet weet ;).  

Wat kun jij hier van leren?

1. Angst hoort er bij

Iedereen heeft angsten vindt bepaalde dingen spannend. Alleen is de grote vraag: ga je je hier door laten tegenhouden? Angst hoort er bij, het gaat er omdat jij jouw gedachtes gaat sturen naar datgene wat je wél wilt. Leer te dansen met je angst; jij hebt de leiding. Het is spannend én je doet het.

2. Durf te vragen!

Niet alles komt vanzelf op je pad. Soms moet je er gewoon om vragen. Om hulp. Om feedback, om mee te denken. Elske kende mij helemaal niet en als ik niets had gevraagd had ik ook niets gekregen. Een ‘nee’ had ik toch al als ik haar niet mailde. Door haar te mailen, kon het een JA wórden. En dat deed het!

3. Het hoeft niet perfect te zijn

Een bestseller wordt niet in 1x geschreven. Op het moment dat je streeft naar perfectie (om de controle te houden, om fouten en falen te voorkomen), ga je vertragen met het risico dat er uiteindelijk niets gebeurd. Streef naar vooruitgang, perfectie brengt je naar nergens.

4. Koppel je eigenwaarde los van de mate van succes

Op het moment dat jij je eigenwaarde koppelt aan hoe succesvol je bent, wordt het tricky. Dan staat ineens je hele zelfbeeld en eigenwaarde op het spel en moet het wel goed gaan… Dus ga je vertragen, uitstellen of vluchten in perfectionisme. En voel je je vervolgens een looser omdat je het NIET gedaan hebt.

5. Kies voor impact

De momenten dat ik het zwaar had en mijn HOOFD-kantoor overuren draaide, hielp het mij om te focussen op de impact die ik wil hebben. Dat ik schreef voor degenen die er wél op zitten te wachten. Ik geloof dat ik 1 negatieve recensie heb gehad, de rest vond het zeer waardevol. Zou ik mij moeten inhouden voor die één (!) slechte recensie? Van wie ik niet eens weet van wie die is? Of kies je voor je de blijdschap en dankbaarheid van de degenen die wél blij met jou zijn?

Tijd voor ACTIE

Welke gedachte steekt bij jou de kop op? Hoe ga jij daar mee om? Deel het hieronder, ik weet dat je niet de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *