Jezelf laten zien: in 3 stappen meer in de spotlights

Vind jij jezelf laten zien lastig? Spannend? Krijg je het al meteen Spaans benauwd als je zelf meer moet laten zien? Je bent zeker niet de enige die het lastig vindt! In dit artikel krijg je een ander perspectief op jezelf laten zien, als wel de 3 concrete stappen waardoor je stap voor stap jezelf meer kunt laten zien.

‘Ik vind het zo enorm spannend als ik ineens in de spotlights kom te staan’, vertelde ze mij tijdens een wandeling. Leuk spontane vrouw, ambitieus en heeft een duidelijke visie over de toekomst van HR. Dáár ligt het niet aan… Maar om jezelf te laten zien en daar out of the blue over te gaan posten op social media; dát was stap te ver…

Als ik vervolgens vraag waar ze dan precies bang voor is, weet ze het niet. Gewoon. Zo ineens in de spotlights staan. Onwennig, gevoelsmatig al die ogen op haar gericht. Kan ze het wel aan? Kan ze het wel waarmaken. Gewoon. Eng.

Ook op de werkvloer zie ik regelmatig dit soort verhalen. Jezelf laten zien in een vergadering, feedback geven aan een collega die zijn afspraken niet na komt, waar jij last van hebt. Wat als je het verkeerd ziet? Wat als je het mis hebt? Wat als je commentaar krijgt?

Onzichtbare vrouwen zijn ambitieuze vrouwen. Ze willen wél, maar iets houdt hen tegen, waardoor ze zichzelf kleiner maken. En waardoor ze hun waardevolle mening of visie inslikken. Maar om je ambities waar te maken, om carrière te maken, om een bijdrage te leveren en impact te hebben, is het noodzakelijk dat je meer zichtbaar wordt.

Jezelf laten zien
Jezelf laten zien op de werkvloer; HOE doe je dat concreet?

Ook al weet je dat je meer zichtbaar moet zijn, meer jezelf moet laten zien, HOE maak je die stap richting de spotlights? Zonder dat je het gevoel hebt dat je kop er afgehakt gaat worden? Hierbij 3 concrete stappen waardoor je gemakkelijker jezelf meer kunt laten zien.

Stap #1: Jezelf laten zien is geen ‘aan-/uit knop’

Wat velen spannend vinden is het gevoel dat je ‘ineens’ vol in de spotlights staat. Het moment dat alle aandacht ineens naar jou toe uitgaat. Nu moet het wel goed gaan… Wat als…

De denkfout die we hier in maken is dat we denken dat zichtbaar zijn is als een ‘aan-/uit-knop’. Alsof er geen gradaties zijn. Je staat ín de spotlights, of je staat er buiten.

Zelf heb ik die denkfout ook gemaakt toen ik net voor mijzelf wilde beginnen. Nu moest ik ineens een succesvol rolmodel zijn voor mijn volgers. Waardoor ik volledig blokkeerde: nu ik nog geen succesvol rolmodel ben: wie ben ik om hier iets over te posten? Het moet nu wel goed gaan.

Wat als je jezelf zou zien als een licht met een dimmer er aan? Met een dimmer kun je een lamp feller of juist zachter laten branden. En in tegenstelling tot een ‘aan/uit-knop’, kun je een dimmer de lamp langzamer feller zetten. Kun je een beetje wennen aan het felle licht. Kun je stapje voor stapje jezelf meer laten zien.

‘Dim nooit jouw licht omdat anderen het te fel zullen vinden’.

Onzichtbare vrouwen draaien vaak helaas de knop de verkeerde kant op, waardoor ze onzichtbaar zijn en blijven.

Hoe kun je je licht langzamer steeds wat feller laten stralen? Hoe pak je dit praktisch aan?

Stap #2 Jezelf laten zien: breinbewijs creëren

Op het moment dat je meer zichtbaar wordt of dreigt te worden voel je de spanning stijgen. Klamme handjes, versnelde ademhaling, snelle hartslag, droge mond: allemaal signalen dat er gevaar dreigt. Waardoor jezelf terugtrekken (‘vluchten’) een serieuze oplossing is.

Terwijl er concreet helemaal geen gevaar is. Wat je brein op dat moment nodig heeft, is bewijs dat het allemaal wel meevalt als je meer zichtbaar wordt.

Want ons brein is er niet om ons gelukkig te maken, maar om ons veilig te houden; om pijn te vermijden en ons te laten overleven. En zichtbaar worden prikkelt ons overlevingsmechanisme.

Tip: als je de spanning voelt oplopen, adem een paar keer diep uit. Door je uitademing langer te maken dan je inademing, geef je een signaal af richting je brein dat er geen gevaar is. En kan je brein de conclusie trekken: zichtbaar worden is spannend, maar niet zó gevaarlijk.

Stap #3 Jezelf laten zien: actie komt vóór zelfvertrouwen

Vaak denken we dat eerst iets goed moet voelen, voordat we het kunnen doen. Eerst zelfvertrouwen, dan durf je het wel. Moet zichtbaar zijn eerst goed VOELEN, voordat je zichtbaar kunt ZIJN.

Maar wetenschap laat zien dat actie voor zelfvertrouwen komt; de zogenaamde confidence-competence loop. Doordat je in actie komt, krijg je zelfvertrouwen.

Hoe ga je ondanks de spanning toch meer zichtbaar worden? De oplossing is de acties zo klein mogelijk te maken. In plaats van dat je ineens alleen maar over jouw visie moet posten, begin met 1x in de maand. Vervolgens kun je de maand er op 2x over jouw visie posten, de maand er op 3 x, enzovoorts. Langzamerhand deel je meer en meer over je visie, totdat je het gewend bent. En hebt ervaren dat het allemaal niet zo spannend is.

Op de werkvloer kun je beginnen met je visie te delen met één collega met wie je goed op kunt schieten, dan een collega die je minder goed kent, om als je het gewend bent jouw visie te delen met de directie.

Of begin met tijdens de vergadering 1x iets te zeggen. Al is dat je zegt dat je het eens bent met het plan van die ander. Om de volgende keer jezelf te dwingen 2x iets te zeggen, en de volgende keer 3x iets te zeggen.

Door nieuwe ervaring op te bouwen krijg je bewijs dat het allemaal niet zo spannend is. Dat niet iedereen jouw post leest én er commentaar op geeft. Dat niet iedereen bezig is met hoe jij overkomt in een vergadering. Dat je mag groeien in je rol, stap voor stap.

Relax en laat je zelf zien, stap voor stap!

PS. Vind je dit interessant? Wil je concrete tips en handvatten hoe je meer zichtbaar wordt? Vraag gerust gratis het werkboek met de ‘26 oefeningen naar meer Zakelijk Zelfvertrouwen‘ aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *