Faalangst: testmoment of meetmoment?

Faalangst

Prestatieangst, ook wel faalangst genoemd. Dat je precies weet wat je moet, maar het niet doet omdat je bang bent om te falen. Waardoor je vervolgens uitstelt tot Sint Juttemis?

Vanuit die angst om te falen draait je brein overuren: eerst nog maar eens even goed over na denken, beter voorbereiden, uitpluizen, is dit wel het juiste moment, noem maar op.

Even tussen ons gezegd: wat stel jij uit, bang om te falen of te mislukken? Mensen nabellen, jezelf laten zien op social media, je product of dienst onder de aandacht brengen? In dit artikel neem ik je hier in mee. Welke gedachte staat centraal waardoor je niet in actie komt of het probeert? Welke denkfout maak je? Welke gedachtegang geeft je veel meer lucht? Laten we aan de slag gaan!

Faalangst

Faalangst of prestatieangst is letterlijk de angst om te falen. Het wordt getriggerd door te weinig zelfvertrouwen als wel je drang naar goedkeuring of het voorkomen van een afwijzing.

Waardoor er gevoelsmatig een enorme druk ontstaat: het moet nu wel goed gaan… Wat als ik faal? Wat als de ander ‘NEE’ zegt? Door deze dreigende situatie maakt jouw ‘HOOFD-kantoor’ overuren.

Want jouw brein is er niet om je gelukkig te maken, maar om te zorgen dat je gevaar en pijn vermijdt. En zal dus alles uit de kast trekken om jou te behoeden te falen.

In het leven willen we het liefst alleen die spelletjes spelen die we kunnen winnen. En willen we best risico nemen, maar dan willen we wel graag weten dat het goed komt :). En kan uitstelgedrag, perfectionisme en de angst om de falen de kop opsteken.

Maar deze angst om falen zorgt er voor dat jij jezelf klein houdt, onzichtbaar wordt. Waardoor jij jouw dromen niet waar gaat maken. En dat is zónde! Je hebt tenslotte maar één leven….

Hoe kom je in actie en ga je toch DOEN in zo’n situatie? Hoe kom je weer in beweging?

Faalangst: het zien als een ‘TEST-moment’

De denkfout fout die we maken is dat we die ‘lastige’ situatie als een TEST zien. Een test waarbij je kunt slagen of zakken. Net als bij je tentamens vroeger op school: die kon je óf halen óf niet halen. Zwart of wit. Winnen of verliezen.

En als je je business of je werk als een grote test ziet, zijn er 2 opties: je kunt slagen (winnen) of je kunt zakken (verliezen). En dus moet dat gesprek, post, aanbod wel goed gaan… En wordt het dus zó spannend of vervelend klusje dat je gaat uitstellen.

Om vervolgens van jezelf te balen dat je het niet gedaan hebt. En zo kom je in negatieve spiraal van frustratie, een gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst.

Zie het als een MEET-moment

Wat helpt is om een ‘lastige’ situatie niet te zien als een tes, maar slechts als een MEET-moment. In tegenstelling tot een test kun je bij een MEET-moment wel léren: wat gaat al wel goed en wat kan nog beter? In plaats van te falen, kun je alleen maar leren. Kun je van een afstandje beter naar jezelf en je gedrag kijken. Wat gaat er al wél goed? In een MEET-moment kun je niet falen, je kunt hoogstens verbeteren, bijschaven, opnieuw proberen.

Tijd voor actie….

Nu mag jij! Welke activiteit of situatie stel jij uit? Wat kun jij zien als een MEET-moment in plaats van een TEST-moment? Het gesprek aangaan met je medewerker die niet functioneert? Het gesprek aangaan met je manager omdat je niet tevreden bent? De lancering van je nieuwe programma? Een relaxt verkoopgesprek voeren met een potentiële klant? Jezelf laten zien op social media? Wat is het voor jou?

Laat het mij hieronder weten!

PS. Hulp nodig om in actie te komen? Doe mee aan mijn 5-daagse Challenge ‘Laat jezelf zien‘. Of misschien is de 4-weekse Summercamp ‘Vol zelfvertrouwen aan je business bouwen‘ wel iets voor je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *