De dodelijke valkuil van successen vieren

Ik vraag mijn klanten altijd welke successen ze willen vieren. Successen vieren is iets wat we veel te weinig doen. Ook ik betrap mijzelf er nog regelmatig op dat ik dit veel te weinig doe.

Veel ondernemers zijn hard aan het werk om hun missie tot uitvoer te brengen, klanten te krijgen en hun hoofd boven water te houden of een goede boterham te verdienen.

Iedere dag zijn ze druk bezig. Nog even dit, nog even dat. Aan je to-do-lijst komt geen einde.

De lijst met wat je allemaal nog moet doen groeit en groeit. Je ploetert door en langzamerhand zakt de moed je in de schoenen…Dit was toch niet waarom je je eigen bedrijf bent gestart, je missie wilt uitvoeren?

Als je zo doorgaat krijg je steeds minder energie, je onzekerheid groeit (‘kan ik dit wel?), je motivatie daalt, net als je zelfvertrouwen: kun je dit wel? Wil je dit wel?

Ondernemen is net als een marathon lopen of een lange tocht fietsen. Zo halverwege zakt de moed je in de schoenen, je moet nog zover. Stoppen is geen optie, maar wat dan wel? Hoe houd je dan toch nog de moed er in? Het succes lijkt nog zover weg…

Een grote valkuil is dat we pas successen vieren als we aan de finish zijn: als het project afgerond is, als we een succesvol ondernemer zijn, als je… noem maar op. We spreken pas van een succes als er sprake is van een behaald resultaat.

Maar waarom zou je alleen het eindresultaat vieren? Het is net zo belangrijk om je tussentijdse stappen te vieren! Waarom vieren we pas als we de finish hebben bereikt als je ook je vooruitgang kunt vieren? Wees niet zo streng voor jezelf….

We zijn vaak zo druk bezig met waar we naar toe willen dat we niet meer kijken wat we al wél bereikt hebben. De afstand die je al wel hebt afgelegd, de zaken die je al wel geregeld hebt. En nee, dat hoeft nog niet altijd resultaat te hebben gehad. Je hebt de finish nog niet bereikt, maar al wel 30 kilometer gelopen, je hebt al wel… noem maar op.

Kom in actie, en sta even stil bij de successen die je al bereikt hebt. Pak eens een pen een papier (of een leeg word-document of je app ‘notities’;)), en schrijf eens op wat je al wel behaald hebt. Ook tussenstapjes zijn successen!

Toen je leerde lopen kreeg je ook applaus bij je eerste stapjes en niet pas toen je vloeiend kon lopen. En kijk ook eens verder dan alleen je bedrijf: op welk vlak kun jij jezelf complimenten geven over wat je al hebt bereikt, ook al heb je je doel misschien nog niet gehaald.

Successen vieren geeft energie, zelfvertrouwen en geeft overzicht: je staat even stil bij wat je al wel hebt bereikt en geeft automatisch ideeën over hoe je de rest van de afstand nog moet lopen.

Wat wil jij graag vieren? Vertel het mij, deel het met anderen, ik vier graag met je mee! Want vieren geeft weer energie, wie wil er nu niet méér energie?

1 Comments on “De dodelijke valkuil van successen vieren”

  1. Jikkie, ik vier mijn succes oa door mijn ’team van prive-supporters’ een jaarlijkse winstuitkering te geven, bijv in de vorm van een sauna verwendag. Daarnaast vier ik mijn succes vooral door flink te investeren. Na ieder goed kwartaal verdienen mijn bedrijf en ik weer nieuwe producten! Bijv. een nieuwe website http://www.10kilolichter.nl, een mooier mailing-systeem of een paar uur een fantastische PR-mevrouw. En, 3 jaar goede resultaten heb ik zojuist ‘gevierd’ met 3 dagen cursus Passief Inkomen! Groeten van Fenna Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *