Angst voor Zichtbaarheid

Jikkie Has Zakelijk Zelfvertrouwen Zichtbaarheid

Angst voor zichtbaarheid: Veel ondernemers hebben er last van.

En dat terwijl zichtbaarheid één van de belangrijkste factoren voor meer impact en meer klanten is.

In dit artikel krijg je meer inzicht over angst voor zichtbaarheid en hoe je hier af komt.

Laat ik beginnen met een bekentenis… Toen ik net voor mijzelf begonnen was had ik op een gegeven moment 100 abonnees op mijn nieuwsbrief. 100 abonnees; wat een aantal was dat voor mij! Honderd mensen die het interessant vonden wat ik deed…

Maar als snel merkte ik dat ik het absoluut niet tof vond om nog meer aanmeldingen te krijgen. Als ik weer een aanmelding kreeg voor mijn nieuwsbrief dacht ik: shit, weer één! En weer één!

Wat was er aan de hand? Waar was ik dan precies bang voor? Ik wilde toch juist meer aanmeldingen? Er gingen gedachtes door mijn hoofd als:

  • Wat als ze de inhoud van mijn nieuwsbrief niets vinden?
  • Wat als ze het niet eens zijn en ik een vette mail terugkrijg met kritiek?
  • Met zoveel abonnees moet het nu wel goed zijn…
  • Wat als ze zich afmelden?

Wellicht herken je er een aantal ;). Uit onderzoek blijkt dat

Spagaat angst en zichtbaarheid

Uit onderzoek onder ondernemers blijkt dat meer zichtbaar worden één van de meest spannende dingen wordt ervaren.

Zichtbaar worden voelt voor velen als een enorme spagaat (en daarmee vrij pijnlijk ;)). Je wilt wél meer zichtbaar worden, maar toch houdt ‘iets’ je tegen. Net zoals bij mij toen ik 100 abonnees had.

En dat terwijl zichtbaarheid de belangrijkste factor is om meer klanten te krijgen en vooral; meer impact te hebben!

Hoe werkt de angst voor meer zichtbaarheid eigenlijk in ons brein? En vooral… hoe los je dit op? Hoe heb ik dit toen opgelost met mijn angst voor meer zichtbaarheid?

Want hoe meer zichtbaar je wordt hoe meer impact en klanten je kunt krijgen.

Hoe werkt angst in je brein?

Angst is, evolutionair, gezien een buitengewoon nuttige emotie. Zonder angst onderkennen we geen gevaar, wat een garantie is voor een snelle dood.

Op hersenscans zie je bij angst een verhoogde activiteit van de amandelkern ook wel de amygdala genoemd. Het bijzondere van dit angstsysteem is dat het een razendsnel systeem is, één prikkel volstaat om je onmiddellijk op de vlucht te doen jagen. Hoef je verder niet over na te denken, het is al gebeurd voordat je er erg in hebt.

En zo is het voor veel ondernemers ook met zichtbaarheid: Alleen al denken aan LIVE te gaan op Facebook, alleen al de gedachte om een potentiele klant te bellen leidt tot vluchtgedrag: uitstellen, denken dat je het niet kunt, bang zijn voor negatieve reacties.

Kortom, je hebt een potentiele beer gezien, en ben direct al vertrokken met de noorderzon. In de prehistorie was dat een buitengewoon nuttig mechanisme, beter een keer te vaak voor niks gevlucht dan een keer te weinig.

Dat angstmechanisme hebben we nog steeds in ons brein, hoewel er in deze tijd weinig meer van beren te duchten valt (uitgezonderd een aantal landen zoals Canada). Toch kun je nog steeds zo’n hevige schrikreactie krijgen als je een potentiële beer ziet. En zo werkt het ook met jouw zichtbaarheid.

Hoe kom je af van die vervelende angst voor zichtbaarheid?

Hoe kun je nu de angst verminderen? Paradoxaal genoeg kan dat alleen door de angst te verergeren. Het draait allemaal om ‘exposure’, blootstelling aan het angstaanjagende. Als je maar lang genoeg in de angst zit, zal die vanzelf zakken. Niemand is ooit aan angst dood gegaan.

Naarmate je jezelf vaker blootstelt aan het angstaanjagende, wordt de angst minder heftig angstig en duren de angstperiodes korter. Uit onderzoek blijkt dat exposure (blootstelling) leidt tot extinctie (uitdoving).

Hoe ben ik van mijn angst voor zichtbaarheid afgekomen?

Om terug te komen op die 100 abonnees: ik heb mijn gratis weggever afgemaakt (binnen 15 minuten was de opzet die er al maanden lang af), en heb ik mijn gratis weggever op mijn website gezet.

Vervolgens heb ik in alle LinkedIn groepen mijn oproep gezet om mijn gratis weggever te downloaden. Met als gevolg dat ik 10 aanmeldingen per dag kreeg. En nog belangrijker: ik was van mijn angst af…

Wat vind jij het meest spannend om meer zichtbaar te worden? De mogelijke kritiek, de angst om de controle te verliezen (wat anderen over je zullen zeggen), dat het niet goed genoeg is? Wat heb jij gedaan om over je angst heen te komen? Deel het hieronder met mij.

PS. Ik help je graag de volgende stap te zetten! Om zonder angst, schroom of schaamte meer zichtbaar te worden! Zodat je meer impact en meer klanten kunt gaan krijgen.

Op donderdag 6 juni van 13.00-17.00 uur ga ik op een supergave locatie in Utrecht dieper in op dit onderwerp tijdens de praktische workshop ‘Met gemak meer Zichtbaar worden’.

Na deze middag…

  • Heb jij een shift in je denken gemaakt op gebied van zichtbaarheid
  • Heb je inzicht in jouw specifieke associaties die je met zichtbaarheid hebt
  • Leer je hoe je met gemak belemmerende overtuigingen verslaat
  • Ben jij uit je comfortzone gekomen en heb jij een mooi filmpje van jezelf 🙂

En omdat ik in maart (OMG) 40(!) jaar ben geworden, kunnen nu alleen de eerste 20 deelnemers een ticket aanschaffen voor slechts 40 euro excl. BTW. Wacht niet langer en meld je nu heel voordelig aan!

Hoe wil jij later terugkijken als je 85 bent? Heb je je dan laten lijden door je angsten of heb jij je laten leiden door je dromen en ambities?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *