5 stappen die je helpen om jouw doelen wél te bereiken!

Wist je dat slechts 2,5% van de mensen hun doelen behalen? De meerderheid haalt de finishlijn dus niet en haakt van te voren af. De wil is er wel, maar het komt er uit niet uit. Dus als je je doel niet haalt, ben je zeker niet de enige! Maar hoe zorg je er voor dat je jouw doelen wel haalt?
Bij het halen van doelen kom je langs een aantal (val-)kuilen, hieronder vind je de meest voorkomende:

1.    Geen doel
Een inkoppertje: het gros van de mensen stelt zichzelf helemaal geen doelen. Grootste oorzaak hier achter is dat het niet helder is wat je precies wilt bereiken. En als je niet weet wat je (precies) weet, is het lastig doelen stellen en daarmee doelen halen.

2.    Te algemene doelen
Mensen die zich een doel hebben gesteld moeten oppassen voor de 2e valkuil: je stelt jezelf te algemene doelen. Veel stellen zichzelf doelen stellen als: “ik wil meer klanten”, “Ik wil graag afvallen”, “ik wil meer verdienen” etcetera. Dit zijn doelen die niet specifiek genoeg zijn. Hoeveel meer klanten wil je? Hoeveel kilo wil je afvallen? Hoeveel méér wil je verdienen?

3.    Gebrek aan urgentie
Goede voornemens zijn dus vaak te algemene doelen: afvallen, meer verdienen et cetera. Maar wáárom wil je deze doelen eigenlijk behalen? Het is belangrijk deze achterliggende reden helder te krijgen. Lig je ’s nachts wakker van te weinig inkomsten? Wil je meer verdienen omdat je dan minder hoeft te werken en hiermee mee meer vrije tijd krijgt? Urgentie zorgt er voor dat je in actie komt, harder werkt, en het beste uit jezelf haalt.

4.    Geen (gedegen) plan
Stel: je hebt je doelen gesteld. Allereerst mijn complimenten, je behoort al tot ‘the happy few’! Maar heb je ook een gedegen plan over hoe je dit gaat bereiken? Stel: je wilt een omzet draaien van € 100.000,-.  Een veelvoorkomende fout is dat mensen gewoon aan de slag gaan. Meer uren draaien, meer workshops geven, meer coaching sessies geven. Maar heb je überhaupt al bedacht of je het op deze manier gaat lukken? Hoeveel klanten heb je dan nodig tegen welk uurtarief? Hoeveel sessies moet je geven? Ga je het dan redden met “gewoon aan de slag gaan”?

5.    Verslapping
Het kan zijn dat je ondertussen een prima plan hebt om jouw doelen voor 2012 te behalen. Maar pas op; je bent er nog niet! Het kan zomaar zijn dat je ineens afgeleid wordt door alles wat er om je heen gebeurd. Je hebt een keer niet zo’n zin, je hebt het even te druk, je doet het later wel. Genoeg valkuilen op je weg.

Besef dat het ook voor jou mogelijk is je doelen te halen! Met onderstaand 5 stappenplan ga je er zeker komen:

1.    Focus
De overall tip is: Focus! Focus op jouw concrete doelen. Wat wil je bereiken? Hoeveel omzet, hoeveel klanten wil je dit jaar? Zorg dat je dit heel helder voor ogen hebt (of visualiseer het). Schrijf dit op en hang het op een prominente plaats (zet het als achtergrond op je laptop, boven de spiegel, op het toilet etc.)

2.    Stel jezelf uitdagende en haalbare doelen
Hoeveel meer wil je verdienen? Hoeveel meer klanten wil je? Doe er maar eens 10% bij, dit is zeker haalbaar. Zorg dat je doelen uitdagend zijn, dat je geprikkeld wordt uit je comfortzone te komen. Dit is wat energie geeft en zorgt dat je gefocust bent!

3.    Maak een gedegen actieplan
Als je de door jouw gewenste omzet of het aantal klanten helder hebt: hoe ga je dit bereiken? Hoeveel uren moet je draaien tegen welk uurtarief? Houd er rekening mee dat een efficiëntie van 60% al behoorlijk hoog is. In deze uren zul jij dus je omzet moeten draaien.
Als je workshops geeft: hoeveel workshops moet je geven, tegen welk tarief? Ook ik wilde eerst hier niet over nadenken. Maar toen ik er mee aan de slag ging kwam ik er achter dat ik mijn plan aan moest passen: op de huidige manier zou ik het niet gaan halen!

Neem in je actieplan ook mee wat nodig hebt om dit resultaat te gaan behalen. Heb je nog scholing op jouw vakgebied nodig, heb je meer marketingkennis nodig? Investeer hierin, je verdient het dubbel en dwars terug.

4.    Maak hapklare brokken van je actieplan
Als je jezelf een doel hebt gesteld, kan het zijn dat je denkt: “Ik wil dit echt heel graag halen, maar hoe ga ik dit in vredesnaam halen”? Gefeliciteerd, je hebt jezelf in ieder geval een uitdagend doel gesteld!
Mijn docent heeft ooit de vraag gesteld: “how do you eat an elephant”? Het antwoord was even kort als verrassend: slice by slice! O ja… natuurlijk… Door zaken op te splitsen in kleine behapbare brokken zie je sneller resultaat en weet je dat jouw uitdagende doel haalbaar is.

Concreet gezegd: welke activiteiten ga je per dag doen om jouw resultaat te gaan behalen? Ga je een teleseminar organiseren om jouw lijst verder uit te bouwen of ga je je promotieplan ontwikkelen om VIP-dagen te verkopen?

Door iedere dag bezig te zijn met jouw activiteiten en doelen zorg je er voor dat het in jouw dagelijkse systeem komt. Maar hierdoor weet je ook als je er al bent die dag qua activiteiten, en dus andere (leuke) dingen kunt gaan doen!

5.    Vinger aan de pols
Je gaat nu dus stapje voor stapje aan de slag met jouw doel. Hierbij is het belangrijk dat je regelmatig even terugkijkt: welke acties heb je ondernomen, wat hebben je acties opgeleverd? Ben je nog goed op weg of moet je bij sturen?

Je doel halen is als het lopen van een marathon. Het is slechts weinigen gegund ongetraind een marathon succesvol uit te lopen. Maar er zijn hordes mensen die ook succesvol een (halve) marathon lopen.
Met een helder doel voor ogen (bepaalde tijd), een concreet stappenplan om die conditie te krijgen (randvoorwaarde) en bij te sturen daar waar nodig ga ook jij die marathon succesvol uitlopen!

Ik wens je veel succes met behalen van jouw doelen!

Wat helpt jou om jouw doelen te bereiken? Ik ben benieuwd naar jouw tips & tricks om je doelen te bereiken. Je kunt je reactie hieronder kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *