10 snelle tips voor als je zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken

Succesvolle ondernemers stralen van zelfvertrouwen

Jikkie Has zelfvertrouwen mindset tips onzekerheid Succesvolle ondernemers lijken altijd te stralen van zelfvertrouwen. Hoe doen ze dat? Hoe zorg je er voor dat je snel weer de meer moed en lef toont en in actie komt?

Dit artikel geeft je 10 snelle tips waarmee je je zelfvertrouwen snel een boost geeft, zodat je met moed (weer) in actie komt, en zo jouw doel of ambitie waar kunt maken.

De realiteit

Laat ik eerlijk zijn: ondernemen gaat lang niet altijd over rozen: de werkelijkheid is vaak een stuk weerbarstiger. Heb je momenten van tegenslag, wanhoop, twijfels, perfectionisme, noem maar op. Vraag je je af wie er in vredesnaam op jou zit te wachten.

Ik kan je vertellen: die periodes komen én gaan. Maar hoe zorg je er voor dat je deze momenten kunt voorkomen of er sneller uit kunt komen? Deze 10 praktische tips helpen je om je zelfvertrouwen snel te vergroten.

1. Zelfvertrouwen is géén gevoel

Zelfvertrouwen wordt bepaald door je manier van DENKEN en je manier van DOEN. En je denken en je doen leiden tot een bepaald gevoel. Werk dus aan je DENKEN en aan je DOEN in plaats van je gevoel. Waar mag jij aan werken op dit moment als je je onzeker voelt? Is het je waardigheid of ben je iets nieuws aan het doen, en mag je je vaardigheden gaan trainen?

2. Zie jezelf als koningin

In het boek ‘IJs verkopen aan Eskimo’s’ schrijft Pacelle van Goethem over de koningin en de butler. De koningin zit vol zelfvertrouwen, weet wat ze wil en vraagt hulp (aan de butler). De koningin loopt vol zelfvertrouwen ergens naar toe, ze is vriendelijk en heeft alles onder controle. De butler daar en tegen is gedienstig, en wil vooral niet opvallen.

Veel ondernemers gedragen zich als een butler richting de klant. Als ondernemer kun je beter de koningin zijn. Wees dus niet langer de butler, maar voel en gedraag je als een koningin (géén ijskoningin): jij hebt het overzicht, jij weet wat je wilt, jij bent vriendelijk en duidelijk. Niks mis met een leading lady! Zo kom je al direct met een stuk meer zelfvertrouwen voor de dag.

3. Vergelijk jouw shit niet met andermans parels

Vaak vergelijken we onze ‘shit’ met andermans parels. Ben je jaloers op hoe goed de ander het voor elkaar heeft: die ander is succesvol zonder een druppeltje zweet, laat staan bloed en tranen.

De realiteit: iedere succesvolle ondernemers heeft zo zijn shit (zakelijk of privé). Het feit dat die andere zijn of haar onzekerheid niet laat zien, wil niet zeggen dat het er niet is. Alleen zíe jij het niet!

Het gaat er niet om wie de snelste, grootste, beste is, het gaat er om dat jij jouw ding doet op jouw manier. Mindsettip: als ik zo voel of denk, weet ik zeker dat een ander ook zo zijn momenten heeft. En weer dóór…!

4. Mens-erger-je-niet: zie ondernemen als heel veel spelletjes

En zoals het is met spelletjes, kun je winnen of verliezen. Vaak zien we het ondernemerschap als 1 grote wedstrijd. Eentje die je kunt verliezen, er kan ten slotte maar 1 de winnaar zijn… En dat kan het hele ondernemerschap erg spannend maken.

TIP: Zie bijvoorbeeld ieder verkoopgesprek als 1 partijtje tennis, dan wordt het al een stuk relaxter. En som win je, en som verlies je. En dit zegt nog niets over hoe goed of slecht jij bent. Serena Williams is zo goed geworden, omdat ze zoveel partijtjes verloren heeft. Soms win je, soms verlies je. Op naar het volgende partijtje…!

5. Focus je op je missie en toegevoegde waarde in plaats ‘zichtbaar moeten zijn’

Zichtbaar ‘moeten’ zijn is killing voor je zelfvertrouwen. Omdat bij deze gedachte je ‘ego’ aan het roer staat. Het moet wel goed gaan, je wilt wel veel reacties en likes. En het doel van je ego is om zich goed te voelen. Waar is dat beter dan in je comfortzone? En moet je er dus nog even over na denken…

TIP: richt je vooral op de toegevoegde waarde die je wilt leveren. Hiermee krijgt je ego minder kans, en blijft het leuk! Welke tip kun je vandaag delen met je volgers? Deel hem!

6. Nee is oké en zegt niets over jou als persoon

Een ‘nee’ van een klant kan pijnlijk zijn. Jij wilt de ander graag helpen, en vaak is zo’n punt van ja of nee in een verkoopgesprek behoorlijk spannend. Want stel dat je een ‘nee’ krijg?! AU. Het kan je behoorlijk onzeker maken en belemmerende overtuigingen triggeren; zie je wel, ik ben niet goed genoeg, wie zit er nou op mij te wachten etc. etc.? Terwijl een ‘nee’ niets over jou zegt als persoon. Jij zegt toch ook wel eens nee, zonder dat je het persoonlijk bedoelt? Een nee is dus oké. En weer dóór!

7. Je weet meer dan je denkt

Twijfel jij wel eens aan jezelf of hoeveel je weet? Schrijf dan eens op hoeveel kennis en ervaring jij al op hebt gedaan sinds de start van je studie of carrière. Welke opleidingen of (online) cursussen heb je al gedaan? Hoeveel weten jouw klanten over jouw vakgebied? Wat zijn de resultaten van je klanten? Je zult zien dat je meer kennis en impact hebt dan je weet.

8. Je hébt gedachtes, je bént ze niet

Deze is belangrijk! Als je negatieve gedachtes hebt, aan jezelf twijfelt als ondernemer en hier in blijft malen, denk dan: je hébt gedachtes, je bent ze niet. Je gedachtes zijn als een radio-station; kies de juiste frequentie… En als je nog zoekende bent naar de juiste frequentie, zeg dan tegen jezelf: ik heb gedachtes, ik bén ze niet. En weer dóór…!

9. Zorg goed jezelf: ga sporten, neem op tijd pauze, slaap voldoende

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je fysieke gesteldheid veel invloed heeft op jouw energie en daarmee op jouw denkpatronen. Slecht geslapen? Ongesteld? Weinig gesport de afgelopen tijd? Grote kans dat je mentaal ook slecht in je vel zit. Sporten is geen ‘nice to have’ het is een ‘must have’. Met een goede fysieke en mentale energie kun je veel beren op de weg verslaan.

10.Tieten naar voren, kin omhoog!

Nog uitleg nodig 🙂 ? Komt ie… Wetenschappelijk onderzoek heeft de wisselwerking aangetoond tussen hoe je fysiek gedraagt en hoe je je denkt en voelt. En achter je laptop zitten is absoluut killing voor je houding als je hier niet bewust van bent. Hoe zit je nu? Ingezakt, met hangende schouders en een koppie dat naar beneden hangt? Waar je ook bent of binnenkomt: hoof omhoog en tieten naar voren (ongeacht hoe groot ze zijn :)), je zult je vanzelf beter voelen.

 

Met welke tip ga jij aan de slag? Heb jij nog een andere tip die jou altijd helpt om met zelfvertrouwen de wereld te veroveren? Deel het hier onder!

1 Comments on “10 snelle tips voor als je zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken”

  1. De schaar in je haar dat geeft mij zelfvertrouwen, als je haar maar goed zit. Ik kan altijd ff mijn verhaal kwijt en met het wassen en de massage verdwijnen mijn kopzorgen door het putje. Even een donker kleurtje in de voorste lokken en ik kan er weer tegen. Een goede kleur trui/jurk aantrekken zoals rood of kobalt blauw geeft ook energie. Als je een beige slobbertrui aantrekt dan zul jij je niet geweldig voelen. Je mag er zijn, jij bent bijzonder accentueer je sterke punten besteed aandacht aan jezelf.
    Een dagje sauna helpt mij ook, ff bijkletsen met een vriendin, relativeert en verdrijft de spoken uit je hoofd, morgen ga ik weer heerlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *