Zelfsabotage: 7 redenen waarom we onszelf saboteren

Zelfsabotage is iets wat vaak voorkomt. Zo ook bijvoorbeeld bij Laura:

Aan de ene kant wil ik graag succesvol zijn, aan de andere kant wil ik het juist niet druk hebben. Als ik het te druk heb raak ik gestrest en dat wil ik voorkomen. Dit maakt dat ik soms opdrachten en/of nieuwe uitdagingen niet aan ga of op een gegeven moment afhaak.

De twijfel aan mijn eigen kennis, vaardigheid en bestaansrecht maakt dat ik deze uitdagingen uit de weg ga.

Mijn grootste probleem is dan ook dat ik vaak twijfel aan mijzelf. Wat ben ik waard (op de zakelijke markt)? Doe ik het wel goed? Daarbij komen ook negatieve overtuigingen als: ‘ik kan het waarschijnlijk niet’, en.. ‘dan val ik door de mand…’ of ‘ik word dan zichtbaar en dan ga ik af…’.’

Laura

Andere vormen van zelfsabotage zijn zelftwijfel, uitstelgedrag, geen keuzes kunnen/durven maken, nodeloos online surfen, onvoldoende zichtbaar zijn, prioriteit bij anderen leggen in plaats van goed voor jezelf zorgen. De voorbeelden over zelfsabotage zijn legio.

In de kern gaat zelfsabotage over je je bewust en onbewust jezelf tegenhoudt richting het succes. Wáárom saboteren we onszelf? Je weet wat je wilt, maar toch doe je het niet?! Er zijn 7 redenen waarom je jezelf saboteert; je leest ze hier; welke herken jij?

1. Angst voor verandering

Onze hersenen zijn er niet om jou gelukkig te maken, maar om pijn en gevaar te voorkomen. Het is een overlevingsinstinct.

Daarom is het belangrijk dat zaken overzichtelijk zijn en niet teveel veranderen (want dan loop je kans op gevaar). Vanwege deze bedrading in ons hoofd blijven we graag consistent en accepteren we veranderingen niet zo snel. We willen graag veiligheid en de status-quo is dan de beste situatie.

Dus als je meer zichtbaar wilt zijn, komt dit niet overeen met onze ingesleten overtuigingen en waarden  zoals ‘Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’. Dan is er sprake van ‘cognitieve dissonantie’ volgens psychologische termen.

Zichtbaar worden voelt ongemakkelijk en een mogelijke dreiging van gevaar (lees: kritiek of afwijzing). Het wordt te spannend om door te gaan en keren we terug naar de bekende (en veilige) situatie.

2. Lage eigenwaarde/lage zelfwaardering

Als kinderen hoorden we van onze ouders, leraren en vele anderen verhalen die ons niet dienen. Helaas hebben we deze in onze hersenen geprent en spelen we ze elke dag opnieuw af. Een paar voorbeelden:

  • Succes is niet weggelegd is voor ‘mensen zoals ons’.
  • Mensen met veel geld zijn gierig,
  • Je moet hard werken voor je geld.
  • Je verdient het niet om gelukkig te zijn.
  • Wie ben jij om te denken dat je veel geld kunt verdienen?

3.Behoefte aan controle

Als we ons eigen falen kunnen beheersen in plaats mogelijke kritiek van anderen te krijgen voelt dat minder ongemakkelijk. Zelfsabotage is een manier om de controle te hebben als je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Liever zeggen dat je te weinig tijd hebt gehad, mocht er kritiek komen, dan knetterhard je best hebben gedaan en dán kritiek te krijgen… Wat als je best niet goed genoeg was? Dan liever jezelf saboteren en te laat beginnen om vervolgens de tijd de schuld te geven.

4. Impostersyndroom

Psychologen hebben hier een naam voor, ook wel bekend als het bedriegersyndroom. Hoe hoger we in rang komen, hoe succesvoller we worden, hoe meer twijfels we krijgen over de waarde van onze kennis, ons opleidingsniveau: wie ben ik nu? Straks val ik door de mand en zien dat ik helemaal niet zo succesvol ben… Deze gedachtes zorgen er voor dat je jezelf gaat saboteren, door bijvoorbeeld minder zichtbaar te worden.

5. Uitstelgedrag

Nu heb ik geen zin, tijd, energie, noem maar op. Dit is één van de meest voorkomende manieren waarop we onszelf in de voet schieten. We bedenken legitieme redenen waarom we iets niet doen. Deze vorm van zelfsabotage zorgt voor nog meer teleurstelling en een lage eigenwaarde: als jij jezelf al niet eens kunt vertrouwen….?

6. Angst om de roedel te verlaten

We zijn gewend aan onze eigen “stam” – de mensen met wie we omgaan en tijd doorbrengen. Op het moment dat je meer gaat verdienen, promotie gaat maken of succesvol wordt, loop je risico dat je ‘verstoten’ wordt door je vrienden of je familie: jij bent anders dan de rest.

7. Gewoonte gedrag

We weten dat onze gedachten onze acties creëren. Na verloop van tijd worden onze herhaalde acties gewoonten die diep in onze hersenen zijn verankerd. En blijf je rondcirkelen in een spiraal van zelfsabotage en gebrek aan geloof in jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *