Hoe angst voor succes jou saboteert (+ tips hoe dit op te lossen)

Angst voor succesOeps, ineens is het alweer juni. En dat betekent dat de helft van 2014 al weer voorbij is. Hoe is het gegaan afgelopen half jaar?

 

Ben je tevreden over wat je hebt bereikt? Of knaagt er van binnen iets… had je eigenlijk verder willen zijn?

 

Wat er vaak speelt als wel onze doelen niet halen, is angst. Niet dat we doodsbang zijn, er komt ten slotte niet een leeuw op je af die jou als lekker hapje ziet.

 

Nee, intern knaagt er iets… klinkt er een stemmetje… En dat stemmetje zou zo maar een deel van jou kunnen zijn dat bang is voor succes.

 

Huh? Angst om succesvol te worden? Je bent toch ondernemer? En toch is het iets wat veel mensen zullen herkennen.

 

Zo ook bij diverse deelnemers van het 2-daagse event ‘Hoge hakken-marketing’. Daar hadden we het over wat je tegen kan houden succesvol te worden. Zo ook de angst voor succes.

 

Een aantal ondernemers met pit knikten driftig. Want aan de ene kant wil je dolgraag succesvol zijn, maar aan de andere kant roept dit verlangen ook heel veel angst en spanning op.

 

Ook ik ben bang geweest om succesvol te worden. Ik was bang dat ik mijn vrije tijd zou kwijt raken, dat ik het te druk zou krijgen en dat ik uiteindelijk een burn-out zou krijgen. Niet echt iets om naar uit te kijken dat succesvol worden…

 

Daarnaast voelde ik hoeveel kracht en impact ik zou kunnen hebben. En daar werd ik bang van. Bang dat ik de consequenties niet zou kunnen dragen. Bang om geen controle meer te hebben.

 

Resultaat was dat ik net voldoende inkomen had om er van te kunnen leven. In ieder geval om niet failliet te gaan of in de bijstand te belanden, want dat was ook mijn eer te na.

 

Maar ik pakte ook niet echt door, want stel dat mijn bedrijf ineens goed zou gaan lopen… bang om de controle te verliezen, niet meer de kwaliteit te kunnen leveren die ik wilde leveren. Bang om opgebrand te raken…

 

Toen ik tot het besef dat ik gewoon bang ben voor succes, voelde het alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg. Zo, dat inzicht kwam even hard aan….

 

Als je een missie hebt (wat iedereen volgens mij heeft), kun je het niet maken om geen impact te hebben.

 

Maar angst voor succes zorgt dat je jezelf gaat saboteren. Het zorgt er voor dat je op een bepaald level blijft hangen.

 

En voor een succesvol bedrijf is het van essentieel belang dat je er goed van kunt leven. Geld verdienen is namelijk het eerste bestaansrecht van jouw bedrijf.

 

Anders heb je een (dure) hobby. En dat is volgens mij niet waarom jij je bedrijf bent begonnen….

 

Hoe kom je hier uit? De uitdaging ligt er om je angsten de baas te worden. Zodat jij je doelen kunt gaan halen en er een goede boterham mee te kunnen verdienen.

 

Hoe doe je dat? Hierbij 2 stappen hoe hier mee om te gaan

 

1. Allereerst dien je bloed eerlijk naar jezelf te zijn. Hoe saboteer jij jezelf? Wat gebeurt er volgens jou als je succesvol wordt? Geen tijd? Geen vrienden? Slechte moeder voor je kinderen?

 

Hoe saboteer jij jezelf en je bedrijf? Loop je de kantjes er vanaf? Doe je te weinig oproepen aan klanten om met jou aan de slag te gaan?

 

2. Zoek rolmodellen. Ga op zoek naar succesvolle ondernemers die een bewijs zijn dat jouw angst niet waar is. Bang voor een burn-out? Zoek naar een succesvolle ondernemer die veel vrije tijd heeft.

 

Bang om een slechte moeder te zijn? Zoek een rolmodel ondernemer die succesvol is én een gezin runt.

 

Vertel mij: ben jij ook bang voor succes? Ja, hoe uit dit zich in jouw bedrijf? Vertel het mij hier onder.

 

Ben jij klaar met jouw angst voor succes en wil jij komend half jaar (alsnog) goed aan de bak? Houd dan je inbox in de gaten… 

4 Comments on “Hoe angst voor succes jou saboteert (+ tips hoe dit op te lossen)”

 1. Mooi artikel, Jikkie.

  Best wel herkenbaar, vast voor veel vrouwelijke ondernemers.
  Het steekt bij mij ook nog wel eens de kop op.

  De eerste stap die jij hier beschrijft, helpt mij er vaak weer doorheen.

  dank dat je het zo mooi onder de aandacht hebt gebracht.

  hartelijke groet
  Fokje Ritsma
  http://www.fokjeritsma.nl

 2. Hallo Fokje,

  Dank je wel! Ja, helaas is het voor velen erg herkenbaar. En juist het herkennen er van is een belangrijke stap. Waar was/ben jij precies ‘bang’ voor?

  Groet,

  Jikkie

 3. Klinkt heel bekend en het is precies de angst waar ik al jaaaaaren mee worstel. Op dit moment ben ik de randen van deze angst aan het verkennen.
  Ik moet wel een kleine opmerking maken. Van hard werken krijg je GEEN burn-out. Een burn-out krijg je van jezelf saboteren, dat is dus de onderwaardse stroom die je steeds vertelt dat je “het toch niet kunt”.
  Het probleem is dat iemand die zichzelf saboteert, steeds harder moet of wil werken, omdat er (naar eigen mening) nauwelijks iets productiefs uit de handen komt.

 4. Hoi Snowie,

  Dank voor je aanvulling! En dan blijkt maar weer dat angsten dus niet waar zijn.

  Veel succes met je business en met het in de ogen kijken van je angst. Angsten zullen altijd blijven, vecht er niet tegen, maar dans er mee. Zie ze, bedank ze en beslis om er niet naar te luisteren.

  Groet,

  Jikkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *